piątek, 28 marca 2014

Zupa jabłkowa


Dobra na ciepło w zimowe dni ,jaki i na zimno (chłodnik) w upały.




























Składniki

  • 800 g jabłek
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z cytryny
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • cukier

    Przygotowanie

    Jabłka umyłem ,pokroiłem w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałem. Zalałem ½ l wody ,dodałem cynamon i goździki. Gotowałem 20 min. Wyjąłem przyprawy ,a jabłka wraz z płynem zmiksowałem. Dodałem szklankę wody i zagotowałem. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z 100 ml zimnej wody ,wlałem do zupy i gotowałem 5 min. Następnie dodałem startą skórkę cytrynową ,doprawiłem do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę można wlać do zupy i wymieszać ,ja dodałem śmietanę przed podaniem. Polecam z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz