Dobra na ciepło w zimowe dni ,jaki i na zimno (chłodnik) w upały.
Składniki
- 800 g jabłek
- 1/2 laski cynamonu
- 4 goździki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z cytryny
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z cytryny
- cukier
Przygotowanie
Jabłka umyłem ,pokroiłem w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałem. Zalałem ½ l wody ,dodałem cynamon i goździki. Gotowałem 20 min. Wyjąłem przyprawy ,a jabłka wraz z płynem zmiksowałem. Dodałem szklankę wody i zagotowałem. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z 100 ml zimnej wody ,wlałem do zupy i gotowałem 5 min. Następnie dodałem startą skórkę cytrynową ,doprawiłem do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę można wlać do zupy i wymieszać ,ja dodałem śmietanę przed podaniem. Polecam z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz