Lekkie białe mięso kurczaka świetnie komponuje się z panierowanymi na złoto krążkami avokado.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 2 avokado
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Wymieszałem w salaterce sok z cytryny ze słodką i ostrą papryką ,
solą i pieprzem. Dodałem zmiażdżone ząbki czosnku . Włożyłem piersi
kurczaka , starannie obtoczyłem w marynacie , pozostawiłem w lodówce na
ok. 2 godziny.
Podgrzałem olej na patelni , położyłem odsączone z marynaty piersi.
Smażyłem z każdej strony po około 10 minut. Dodałem pozostałą marynatę
i trzymałem razem z kurczakiem na małym ogniu.
Obrałem avocado i pokroiłem na plastry o grubości około pół centymetra .
Rozgrzałem pozostały na patelni olej. Krążki avocado obtoczyłem w
tartej bułce i smażyłem na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony.
Usmażone piersi kurczaka pokroiłem w cienkie plastry , położyłem na talerzu , obok umieściłem krążki usmażonego avocado.
Podałem z sałatka z cykorii z pomarańczami i orzechami pekan z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz