sobota, 29 marca 2014

Marynowane piersi z kurczaka z avokado

Lekkie białe mięso kurczaka świetnie komponuje się z panierowanymi na złoto krążkami avokado.

















Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 avokado
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • sól ,pieprz





     

    Przygotowanie

      Wymieszałem w salaterce sok z cytryny ze słodką i ostrą papryką , solą i pieprzem. Dodałem zmiażdżone ząbki czosnku . Włożyłem piersi kurczaka , starannie obtoczyłem w marynacie , pozostawiłem w lodówce na ok. 2 godziny.
    Podgrzałem olej na patelni , położyłem odsączone z marynaty piersi. Smażyłem z każdej strony po około 10 minut. Dodałem pozostałą marynatę i trzymałem razem z kurczakiem na małym ogniu.
    Obrałem avocado i pokroiłem na plastry o grubości około pół centymetra . Rozgrzałem pozostały na patelni olej. Krążki avocado obtoczyłem w tartej bułce i smażyłem na gorącym oleju po 2 minuty z każdej strony.
    Usmażone piersi kurczaka pokroiłem w cienkie plastry , położyłem na talerzu , obok umieściłem krążki usmażonego avocado.


    Podałem z sałatka z cykorii z pomarańczami i orzechami pekan z sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz