Alternatywa żurku czy barszczu białego na święta. Coś innego wygrzebanego ze starych notatek.
Składniki
- 150 g świeżego tartego chrzanu (ewentualnie 150 g chrzanu z firmy Rolnik)
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- 2 młode marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 średniego selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 200 ml śmietany 18% (do zup)
- 2 żółtka
- szklanka drobnego makaronu (u mnie jak zwykle zacierki babuni)
- sok z cytryny
- cukier
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Obrane cebule pokroiłem w kostkę i lekko zrumieniłem na maśle.
Zalałem 1,5 l wrzącej wody ,dodałem umyte warzywa ( pietruszki całe
,marchewki pokrojone w talarki ,seler w kostkę ,por w krążki). Wsypałem
łyżeczkę soli ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz
ziarnisty i gotowałem na wolnym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania
wsypałem makaron i gotowałem do miękkości ,pietruszki wyjąłem ,dodałem chrzan i lekko podgotowałem.
Następnie dodałem śmietanę rozbełtaną z żółtkami ,doprawiłem do smaku
solą ,sokiem z cytryny i pieprzem. Mocno podgrzałem (nie gotować)
,podałem z gotowanymi na twardo jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz