środa, 26 marca 2014

Zupa chrzanowa

Alternatywa żurku czy barszczu białego na święta. Coś innego wygrzebanego ze starych notatek.















Składniki

  • 150 g świeżego tartego chrzanu (ewentualnie 150 g chrzanu z firmy Rolnik)
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 średniego selera
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 200 ml śmietany 18% (do zup)
  • 2 żółtka
  • szklanka drobnego makaronu (u mnie jak zwykle zacierki babuni)
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Obrane cebule pokroiłem w kostkę i lekko zrumieniłem na maśle. Zalałem 1,5 l wrzącej wody ,dodałem umyte warzywa ( pietruszki całe ,marchewki pokrojone w talarki ,seler w kostkę ,por w krążki). Wsypałem łyżeczkę soli ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i gotowałem na wolnym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania wsypałem makaron i gotowałem do miękkości ,pietruszki wyjąłem ,dodałem chrzan i lekko podgotowałem. Następnie dodałem śmietanę rozbełtaną z żółtkami ,doprawiłem do smaku solą ,sokiem z cytryny i pieprzem. Mocno podgrzałem (nie gotować) ,podałem z gotowanymi na twardo jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz