Prosta potrawa jednogarnkowa. Smaczna i pożywna.
Składniki
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 250 g boczku
- 250 g cebuli
- łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietany 18%
- szczypta ostrej papryki
- 500 ml bulionu wołowego
- pęczek natki pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę. Ziemniaki obrałem i umyłem. Boczek pokroiłem w kostkę.
W garnku rozgrzałem olej ,podsmażyłem boczek. Dodałem cebulę i zeszkliłem na małym ogniu. Wycisnąłem przez praskę czosnek i dodałem do cebuli. Posypałem słodką papryką i dusiłem przez chwilę. Następnie dodałem śmietanę i koncentrat pomidorowy i przyprawiłem ostrą papryką ,solą i pieprzem. Wlałem bulion wołowy i zagotowałem.
Następnie dodałem ziemniaki pokrojone w duże kawałki i dusiłem pod przykryciem około 30 min (do miękkości).
Natkę pietruszki posiekałem i wymieszałem z gulaszem. Podałem gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz