wtorek, 25 marca 2014

Gulasz ziemniaczany


Prosta potrawa jednogarnkowa. Smaczna i pożywna.















Składniki

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 250 g boczku
  • 250 g cebuli
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • szczypta ostrej papryki
  • 500 ml bulionu wołowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Cebule obrałem i pokroiłem w kostkę. Ziemniaki obrałem i umyłem. Boczek pokroiłem w kostkę.
    W garnku rozgrzałem olej ,podsmażyłem boczek. Dodałem cebulę i zeszkliłem na małym ogniu. Wycisnąłem przez praskę czosnek i dodałem do cebuli. Posypałem słodką papryką i dusiłem przez chwilę. Następnie dodałem śmietanę i koncentrat pomidorowy i przyprawiłem ostrą papryką ,solą i pieprzem. Wlałem bulion wołowy i zagotowałem.
    Następnie dodałem ziemniaki pokrojone w duże kawałki i dusiłem pod przykryciem około 30 min (do miękkości).
    Natkę pietruszki posiekałem i wymieszałem z gulaszem. Podałem gorące.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz