Pasztet z wątróbki
Składniki
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 600 g szynki wieprzowej
- 100 g boczku
- duża cebula
- 150 ml śmietany 12%
- łyżka tymianku
- duża kapusta włoska
- 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 20 g smalcu
- jajko
- sól ,pieprz
Przygotowanie
-
Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka
,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do
masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na
sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.
-
Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem
z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych
liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia
ściąłem.
-
Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób
,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą
wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w
temp 200 stopni C.
-
Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz