środa, 5 marca 2014

Pasztet z wątróbki

















Składniki

  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 600 g szynki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • duża cebula
  • 150 ml śmietany 12%
  • łyżka tymianku
  • duża kapusta włoska
  • 3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 20 g smalcu
  • jajko
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


  • Wątróbkę ,boczek ,grubo skrojoną cebulę zmieliłem. Żółtka ,śmietanę i przyprawy (tymianek ,sól i pieprz) wymieszałem ,dodałem do masy mięsnej razem z 2 łyżeczkami pieprzu marynowanego. Białko ubiłem na sztywną pianę ,dodałem do masy wątrobianej ,wymieszałem.

  • Szynkę pociąłem na 6 kawałków ,natarłem solą i pieprzem. Smażyłem z obu stron na smalcu (po 1 min). Kapustę umyłem ,oddzieliłem 6 dużych liści ,blanszowałem 5 min w osolonym wrzątku. Osuszyłem ,zgrubienia ściąłem.


  • Formę (ok. 1 l ) wyłożyłem liśćmi ( zrobiłem to w taki sposób ,żeby całą masę można było owinąć w liście) ,wypełniłem masą wymieszaną z szynką. Całość przykryłem folią aluminiową. Piekłem 90 min w temp 200 stopni C.


  • Po zapieczeniu pasztet wyciągnąłem i studziłem całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz