wtorek, 4 marca 2014

Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie


















Składniki

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 100 ml śmietany 12%
  • czubata łyżka mąki
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • łyżeczka estragonu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    W bulionie ugotowałem kurczaka ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Pieczarki oczyściłem i pokroiłem w plasterki ,marchewki ,pietruszkę i seler obrałem i starłem na tarce o grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodałem do bulionu z kurczakiem ,przyprawiłem solą i pieprzem. W tym czasie ugotowałem makaron wg przepisu.
    Gdy mięso zrobiło się miękkie ,wyciągnąłem je z bulionu ,śmietanę rozrobiłem z mąką i odrobiną bulionu ,po czym wlałem do całości ,wymieszałem i zagotowałem. Mięso włożyłem do sosu i dusiłem pod przykryciem ok. 5 min. Na każdą porcję wylałem sos i ułożyłem kurczaka. Opcjonalnie można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz