Pappardelle z kurczakiem w pieczarkowo-śmietanowym sosie
Składniki
- 200 g makaronu pappardelle
- 4 podudzia z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 100 ml śmietany 12%
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki lubczyku
- łyżeczka estragonu
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W bulionie ugotowałem kurczaka ,dodałem liście laurowe ,ziele
angielskie i pozostałe przyprawy. Pieczarki oczyściłem i pokroiłem w
plasterki ,marchewki ,pietruszkę i seler obrałem i starłem na tarce o
grubych oczkach. Grzyby i warzywa dodałem do bulionu z kurczakiem
,przyprawiłem solą i pieprzem. W tym czasie ugotowałem makaron wg
przepisu.
Gdy mięso zrobiło się miękkie ,wyciągnąłem je z bulionu ,śmietanę
rozrobiłem z mąką i odrobiną bulionu ,po czym wlałem do całości
,wymieszałem i zagotowałem. Mięso włożyłem do sosu i dusiłem pod
przykryciem ok. 5 min. Na każdą porcję wylałem sos i ułożyłem kurczaka.
Opcjonalnie można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz