poniedziałek, 3 marca 2014

Pomidorowy kociołek z pulpecikami


















Składniki

  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól ,pieprz
  • 2 szalotki
  • kawałek czerwonej papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oregano
  • garść posiekanej bazylii
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • po garści czarnych i zielonych oliwek
  • 1/2 paczki makaronu świderki
  • starty parmezan

    Przygotowanie

    Kiełbasę wycisnąłem z osłonek ,wyrobiłem z jajkiem bułką tartą ,posiekaną natką ,skórką z cytryny ,solą oraz pieprzem. Uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego. Szalotki i chilli posiekałem i zeszkliłem na oliwie ,zalałem przecierem pomidorowym oraz bulionem ,posoliłem i dodałem oregano. Zagotowałem. Dodałem pulpeciki oraz oliwki ,gotowałem jeszcze 15 min. Osobno ugotowałem makaron ,odcedziłem ,wymieszałem z zupą. Przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję posypałem posiekaną bazylią i startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz