Pomidorowy kociołek z pulpecikami
Składniki
- 300 g kiełbasy białej surowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- jajko
- bułka tarta
- sól ,pieprz
- 2 szalotki
- kawałek czerwonej papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oregano
- garść posiekanej bazylii
- 500 g przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- po garści czarnych i zielonych oliwek
- 1/2 paczki makaronu świderki
- starty parmezan
Przygotowanie
Kiełbasę wycisnąłem z osłonek ,wyrobiłem z jajkiem bułką tartą
,posiekaną natką ,skórką z cytryny ,solą oraz pieprzem. Uformowałem
kulki wielkości orzecha włoskiego. Szalotki i chilli posiekałem i
zeszkliłem na oliwie ,zalałem przecierem pomidorowym oraz bulionem
,posoliłem i dodałem oregano. Zagotowałem. Dodałem pulpeciki oraz oliwki
,gotowałem jeszcze 15 min. Osobno ugotowałem makaron ,odcedziłem
,wymieszałem z zupą. Przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem każdą
porcję posypałem posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz