Fasolka w pomidorach
Składniki
- 250 g drobnej fasolki białej
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- po łyżce tymianku ,majeranku i kminku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnie przełożyłem do
garnka wraz z wodą w której się moczyła. Zagotowałem ,osączyłem na sicie
,ponownie przełożyłem do garnka i zalałem wodą. Dodałem przyprawy i
gotowałem do miękkości fasoli.
Gdy fasola zmiękła ,dodałem pomidory wraz z zalewą i gotowałem aż
nadmiar płynu odparował. Na patelni rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej
pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem do fasoli razem z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz