niedziela, 23 marca 2014

Fasolka w pomidorach




















Składniki

  • 250 g drobnej fasolki białej
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • po łyżce tymianku ,majeranku i kminku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnie przełożyłem do garnka wraz z wodą w której się moczyła. Zagotowałem ,osączyłem na sicie ,ponownie przełożyłem do garnka i zalałem wodą. Dodałem przyprawy i gotowałem do miękkości fasoli.
    Gdy fasola zmiękła ,dodałem pomidory wraz z zalewą i gotowałem aż nadmiar płynu odparował. Na patelni rozgrzałem oliwę ,zeszkliłem na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem do fasoli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz