Schabowe roladki z bulgurem
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- szklanka kaszy bulgur
- 8 pieczarek
- 2 cebule
- po garści świeżej kolendry ,mięty i natki pietruszki
- jajko
- sól ,pieprz
- smalec do smażenia
- 400 ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie
Kotlety cienko rozbiłem ,oprószyłem z obu stron solą i pieprzem.
Bulgur zalałem gorącym bulionem warzywnym ,przykryłem i czekałem do momentu kiedy spęczniał i stał się miękki.
Cebulę posiekałem w drobną kostkę ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem w
plasterki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) zeszkliłem cebulę i
posmażyłem z pieczarkami. Wymieszałem razem z osączonym bulgurem
,jajkiem oraz posiekanymi ziołami. Doprawiłem do smaku solą oraz
pieprzem. Masę układałem na każdego kotleta zawijając w roladki i
spinając klipsami do zrazów (można użyć wykałaczek).
Na rozgrzanym smalcu podsmażyłem z obu stron roladki ,następnie
przełożyłem na talerz. Tłuszcz wlałem do rondelka ,dodałem posiekaną
cebulę ,którą zeszkliłem. Zalałem gorącym bulionem wołowym ,dodałem
liście laurowy oraz ziele angielskie. Zagotowałem ,dodałem roladki i
dusiłem pod przykryciem ok 20 min.
Po tym czasie roladki wyciągnąłem z bulionu ,przykryłem folią aby nie
ostygły. Cebulę w bulionie zblendowałem i zredukowałem sos.
Bardzo ciekawe i smaczne danie. Takie pyszne roladki spokojnie można podać zarówno na ramach wykwintnej kolacji, jak i po prostu na obiad. Brawo! :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń