sobota, 22 marca 2014

Zarzutka

Zarzutka inaczej staropolski kapuśniak. Z młodej kapusty tzw parzybroda.















Składniki

  • 100 g kiszonej kapusty
  • 100 ml soku z kapusty
  • główka suszonego prawdziwka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g surowego boczku
  • liść laurowy
  • vegeta
  • pęczek natki pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Ziemniaki obrałem ,umyłem i pokroiłem na dość duże kawałki (u mnie młode ,średniej wielkości pokrojone na ćwiartki). Ziemniaki zalałem 1,2 l wrzątku ,dodałem vegetę ,pieprz ,liść laurowy ,gotowałem do miękkości. Kapustę posiekałem i wraz sokiem i suszonym grzybem dodałem do ziemniaków. Gotowałem do miękkości kapusty.
    Boczek pokroiłem w kostkę i razem z cebulą (również pokrojoną w kostkę) zrumieniłem na suchej patelni ,dodałem do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem ,obficie posypałem posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz