Zarzutka inaczej staropolski kapuśniak. Z młodej kapusty tzw parzybroda.
Składniki
- 100 g kiszonej kapusty
- 100 ml soku z kapusty
- główka suszonego prawdziwka
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g surowego boczku
- liść laurowy
- vegeta
- pęczek natki pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem ,umyłem i pokroiłem na dość duże kawałki (u
mnie młode ,średniej wielkości pokrojone na ćwiartki). Ziemniaki zalałem
1,2 l wrzątku ,dodałem vegetę ,pieprz ,liść laurowy ,gotowałem do
miękkości. Kapustę posiekałem i wraz sokiem i suszonym grzybem dodałem
do ziemniaków. Gotowałem do miękkości kapusty.
Boczek pokroiłem w kostkę i razem z cebulą (również pokrojoną w kostkę)
zrumieniłem na suchej patelni ,dodałem do zupy. Doprawiłem solą i
pieprzem ,obficie posypałem posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz