Broszeta z kaczki
Składniki
- 4 filety z kaczki
- 3 pomarańcze
- 3 łyżki miodu akacjowego
- łyżka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól ,pieprz
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- Sos:
- 200 g świeżego ananasa
- 100 g cukru pudru
- 2 pomarańcze
- łyżka octu winnego
- mała czerwona papryczka
- łyżeczka soli
Przygotowanie
Kaczka :
Pokroiłem piersi kaczki na kawałki około 2,5 cm po oddzieleniu skórki
, którą wytopiłem w piekarniku w temp. 160 stopni C na blaszce , aż
skóra zrobiła się na przypominające chrupiące chipsy.
Wlałem do miseczki wyciśnięty sok z pomarańczy zmieszany z miodem ,
octem , sosem sojowym , przyprawą 5 smaków , solą i pieprzem .
Przelałem do garnuszka i gotowałem 4 minuty. Ostudziłem , zalałem kawałki kaczki i marynowałem w lodówce godzinę.
Sos :
Pokroiłem ananas i papryczkę na kawałki . Wycisnąłem sok z pomarańczy
wlałem do garnka , dodałem cukier i zagotowałem , aż powstał syrop.
Ostudziłem.
Nadziałem kawałki kaczki i chrupiącą skórkę na drewniane szpadki i ułożyłem
na blaszce , na której smażyły się skórki. W piekarniku nagrzanym
do 210 stopni C piekłem ok. 20 minut , obracałem , smarując marynatą ,
aby skórka była chrupiąca.
Podałem z gorące z zimnym sosem ananasowym. Przybrałem liśćmi świeżej mięty.
PS : alternatywa dla polskiej kaczki nadziewanej jabłkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz