sobota, 22 marca 2014

Broszeta z kaczki


















Składniki

  • 4 filety z kaczki
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól ,pieprz
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • Sos:
  • 200 g świeżego ananasa
  • 100 g cukru pudru
  • 2 pomarańcze
  • łyżka octu winnego
  • mała czerwona papryczka
  • łyżeczka soli

    Przygotowanie

    Kaczka :
    Pokroiłem piersi kaczki na kawałki około 2,5 cm po oddzieleniu skórki , którą wytopiłem w piekarniku w temp. 160 stopni C na blaszce , aż skóra zrobiła się na przypominające chrupiące chipsy.
    Wlałem do miseczki wyciśnięty sok z pomarańczy zmieszany z miodem , octem , sosem sojowym , przyprawą 5 smaków , solą i pieprzem .
    Przelałem do garnuszka i gotowałem 4 minuty. Ostudziłem , zalałem kawałki kaczki i marynowałem w lodówce godzinę.

    Sos :
    Pokroiłem ananas i papryczkę na kawałki . Wycisnąłem sok z pomarańczy wlałem do garnka , dodałem cukier i zagotowałem , aż powstał syrop. Ostudziłem.
    Nadziałem kawałki kaczki i chrupiącą skórkę na drewniane szpadki i ułożyłem
    na blaszce , na której smażyły się skórki. W piekarniku nagrzanym do 210 stopni C piekłem ok. 20 minut , obracałem , smarując marynatą , aby skórka była chrupiąca.
    Podałem z gorące z zimnym sosem ananasowym. Przybrałem liśćmi świeżej mięty.

    PS : alternatywa dla polskiej kaczki nadziewanej jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz