wtorek, 11 marca 2014

Barszczyk szczawiowy


















Składniki

  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 białe kiełbasy
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • słoiczek siekanego szczawiu
  • barszcz biały z butelki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • koperek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      W garnku rozgrzałem masło ,wrzuciłem pokrojony w paski boczek ,podsmażyłem. Cebulę posiekałem i dodałem do boczku ,lekko zrumieniłem ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchew. Smażyłem kilka minut ,ciągle mieszając.

    Następnie zalałem bulionem ,włożyłem pętka białej kiełbasy ,liść laurowy ,ziele angielskie ,gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Kiełbasę wyjąłem i pokroiłem w plasterki.

    Do zupy dodałem słoiczek szczawiu ,1/2 butelki barszczu białego i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowałem 10 min.

    Na koniec dodałem ,pokrojoną kiełbasę ,zabieliłem śmietaną ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

    Podałem z posiekanym koperkiem i połówkami jajek.

2 komentarze:

  1. Moja Babcia taki przyrządza i wiem, że smakuje wybornie. Świetny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Na święta jak znalazł. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń