Barszczyk szczawiowy
Składniki
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- 5 średnich ziemniaków
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 białe kiełbasy
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- słoiczek siekanego szczawiu
- barszcz biały z butelki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- koperek
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól ,pieprz
Przygotowanie
W garnku rozgrzałem masło ,wrzuciłem pokrojony w paski boczek
,podsmażyłem. Cebulę posiekałem i dodałem do boczku ,lekko zrumieniłem
,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchew.
Smażyłem kilka minut ,ciągle mieszając.
Następnie zalałem bulionem ,włożyłem pętka białej kiełbasy ,liść laurowy
,ziele angielskie ,gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Kiełbasę wyjąłem i pokroiłem w plasterki.
Do zupy dodałem słoiczek szczawiu ,1/2 butelki barszczu białego i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowałem 10 min.
Na koniec dodałem ,pokrojoną kiełbasę ,zabieliłem śmietaną ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Podałem z posiekanym koperkiem i połówkami jajek.
Moja Babcia taki przyrządza i wiem, że smakuje wybornie. Świetny przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na święta jak znalazł. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń