sobota, 1 lutego 2014

Zupa z cykorii


















Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 cykorie
  • śmietankowy serek topiony 100 g
  • 100 ml śmietany 30 %
  • pęczek szczypiorku
  • szklanka zacierek babuni ( dużych )
  • sól ,pieprz biały

    Przygotowanie

    Bulion zagotowałem. Cykorie umyłem ,wyciąłem głąb i pokroiłem w cienkie krążki. Do bulionu dodałem cykorię ,zacierki babuni i gotowałem 10 min. Następnie do zupy dodałem serek topiony i gotowałem do momentu rozpuszczenia serka. Zdjąłem zupę z ognia ,dodałem śmietankę ,ponownie wstawiłem na palnik ,chwilę podgrzewałem. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem białym. Tuż przed podaniem posypałem posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz