środa, 19 lutego 2014

Zupa kartoflana z pieczarkami

















Składniki

  • 500 g wędzonego boczku
  • duża marchewka
  • por
  • 1/4 selera
  • 600 g ziemniaków
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g pieczarek
  • sól ,pieprz
  • czubryca
  • łyżka masła

    Przygotowanie

    Boczek ,marchewkę ,pietruszkę ,seler i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,pora w talarki. W garnku podsmażyłem boczek na średnim ogniu. Dodałem wszystkie warzywa ,smażyłem 5 min ,wlałem bulion i doprowadziłem do wrzenia. Dodałem czubrycę (łyżka) ,gotowałem pod przykryciem 20 min. Pieczarki pokroiłem w plasterki i lekko podsmażyłem na maśle. Dodałem do zupy ,zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz