Zapiekanka bawarska
Składniki
- 4 bułki
- 60 g masła
- 4 jajka
- 1/4 l mleka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 białe kiełbaski
- 150 g śmietany 18%
- łyżka musztardy
- szczypta cukru
- sól ,pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie
Bułki pokroiłem w kostkę , przełożyłem do miski.
Roztopiłem masło i polałem nim bułczane kostki. Jajka roztrzepałem
widelcem , wymieszałem z mlekiem , przyprawiłem solą i pieprzem.
Natkę pietruszki poszatkowałem i dodałem do jajeczno-mlecznej mieszanki.
Zalałem kostki bułek. Starannie , delikatnie wymieszałem i odstawiłem na ok. 10 minut aby napęczniały.
Kiełbaski obrałem ze skórek , pokroiłem w kostkę i dodałem do bułczanej masy. Starannie wymieszałem.
Wysmarowałem tłuszczem / u mnie masłem / żaroodporną formę i przełożyłem do niej masę.
Zapiekankę parzyłem w kąpieli wodnej. W tym celu wstawiłem formę do
wypełnionej wodą , tak żeby poziom wody był równy wysokości samej
zapiekanki.
Brytfannę z zapiekanką wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 200 stopni C i piekłem ok. 50 minut , aż powierzchnia
zapiekanki uzyskała złotobrązową barwę.
Przygotowałem sos. Doprawiłem śmietanę do smaku musztardą , solą ,
pieprzem , szczyptą cukru , niewielką ilością soku z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz