środa, 19 lutego 2014

Zapiekanka bawarska

















Składniki

  • 4 bułki
  • 60 g masła
  • 4 jajka
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 białe kiełbaski
  • 150 g śmietany 18%
  • łyżka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól ,pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy

    Przygotowanie

      Bułki pokroiłem w kostkę , przełożyłem do miski.
    Roztopiłem masło i polałem nim bułczane kostki. Jajka roztrzepałem widelcem , wymieszałem z mlekiem , przyprawiłem solą i pieprzem.
    Natkę pietruszki poszatkowałem i dodałem do jajeczno-mlecznej mieszanki.
    Zalałem kostki bułek. Starannie , delikatnie wymieszałem i odstawiłem na ok. 10 minut aby napęczniały.
    Kiełbaski obrałem ze skórek , pokroiłem w kostkę i dodałem do bułczanej masy. Starannie wymieszałem.
    Wysmarowałem tłuszczem / u mnie masłem / żaroodporną formę i przełożyłem do niej masę.
    Zapiekankę parzyłem w kąpieli wodnej. W tym celu wstawiłem formę do wypełnionej wodą , tak żeby poziom wody był równy wysokości samej zapiekanki.
    Brytfannę z zapiekanką wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem ok. 50 minut , aż powierzchnia zapiekanki uzyskała złotobrązową barwę.

    Przygotowałem sos. Doprawiłem śmietanę do smaku musztardą , solą , pieprzem , szczyptą cukru , niewielką ilością soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz