Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Składniki
- mała kapusta pekińska
- marchew
- mały por
- 50 ml przegotowanej wody (zimnej)
- łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kapustę poszatkowałem ,dodałem startą na dużych oczkach marchew
,oprószyłem solą i odstawiłem. Pora pokroiłem w piórka ,również
oprószyłem solą i odstawiłem na 2 godziny (w tym czasie można
przygotowywać danie główne :)). Wodę ,musztardę ,miód ,ocet i oliwę
wymieszałem w słoiku. Kapustę osączyłem ,dodałem do niej pora i
posiekaną natkę pietruszki ,wlałem sos i dokładnie wymieszałem.
Doprawiłem solą i pieprzem ,ponownie wymieszałem. Wstawiłem na 30 min.
do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz