czwartek, 20 lutego 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i pora

















Składniki

  • mała kapusta pekińska
  • marchew
  • mały por
  • 50 ml przegotowanej wody (zimnej)
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kapustę poszatkowałem ,dodałem startą na dużych oczkach marchew ,oprószyłem solą i odstawiłem. Pora pokroiłem w piórka ,również oprószyłem solą i odstawiłem na 2 godziny (w tym czasie można przygotowywać danie główne :)). Wodę ,musztardę ,miód ,ocet i oliwę wymieszałem w słoiku. Kapustę osączyłem ,dodałem do niej pora i posiekaną natkę pietruszki ,wlałem sos i dokładnie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem ,ponownie wymieszałem. Wstawiłem na 30 min. do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz