Karkówka duszona w cydrze
Składniki
- 4 kotlety z karkówki wieprzowej
- 30 g masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jabłka średniej wielkości
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 330 ml cydru lubelskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 10 ml koniaku
Przygotowanie
Kotlety z karkówki oprószyłem solą ,pieprzem i wtarłem czosnek. Owinąłem folią spożywczą i włożyłem do lodówki.
Jabłka obrałem ,usunąłem gniazda nasienne ,każde pokroiłem na 8 części.
W brytfance roztopiłem masło ,dodałem olej i smażyłem jabłka przez ok. 10 min często obracając. Przełożyłem jabłka do miski.
Seler pokroiłem na kawałki (5 mm) i wrzuciłem do brytfanki. Smażyłem 5 min. Seler przełożyłem do miseczki.
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem mięso i smażyłem po minucie z każdej
strony. Wyjąłem na talerz. Do brytfanki wlałem cydr ,zagotowałem
,dodałem kotlety ,jabłka i seler. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 200 stopni C i dusiłem pod przykryciem 30 min. Wyjąłem
mięso z naczynia (przykryłem folią by nie ostygło) ,na kuchence
zredukowałem sos ,dodałem śmietanę i dokładnie wymieszałem. Zdjąłem z
ognia i dodałem koniak ,ponownie wymieszałem.
Mięso podałem z sosem i młodymi ziemniaczkami z masłem ,czosnkiem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz