czwartek, 20 lutego 2014

Karkówka duszona w cydrze

















Składniki

  • 4 kotlety z karkówki wieprzowej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 330 ml cydru lubelskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 10 ml koniaku

    Przygotowanie

    Kotlety z karkówki oprószyłem solą ,pieprzem i wtarłem czosnek. Owinąłem folią spożywczą i włożyłem do lodówki.

    Jabłka obrałem ,usunąłem gniazda nasienne ,każde pokroiłem na 8 części.

    W brytfance roztopiłem masło ,dodałem olej i smażyłem jabłka przez ok. 10 min często obracając. Przełożyłem jabłka do miski.

    Seler pokroiłem na kawałki (5 mm) i wrzuciłem do brytfanki. Smażyłem 5 min. Seler przełożyłem do miseczki.

    Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem mięso i smażyłem po minucie z każdej strony. Wyjąłem na talerz. Do brytfanki wlałem cydr ,zagotowałem ,dodałem kotlety ,jabłka i seler. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i dusiłem pod przykryciem 30 min. Wyjąłem mięso z naczynia (przykryłem folią by nie ostygło) ,na kuchence zredukowałem sos ,dodałem śmietanę i dokładnie wymieszałem. Zdjąłem z ognia i dodałem koniak ,ponownie wymieszałem.

    Mięso podałem z sosem i młodymi ziemniaczkami z masłem ,czosnkiem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz