czwartek, 20 lutego 2014

Faszerowana kalarepka

















Składniki

  • 4 duże kalarepki
  • 350 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • cebula
  • marchewka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 7-8 łyżek masła
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kalarepki obrałem , odciąłem wierzch , wydrążyłem. Obgotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Na 3 łyżkach masła przesmażyłem posiekana cebulę , czosnek oraz startą marchewkę. Przełożyłem na talerz . Przesmażyłem na 3 łyżkach masła mięso , często mieszając .Dodałem podsmażone wcześniej jarzyny , doprawiłem solą , pieprzem i gałką.

    Farszem nadziałem kalarepki . Zapiekłem w naczyniu do zapiekania pod przykryciem , podlewając kalarepki małą ilością wody . Piekłem około ok. 30 minut w temp. 190 st. C.
    aż , kalarepka zmięknie.

    Odcięty i wydrążony miąższ kalarepki posiekałem , poddusiłem na pozostałym maśle. Wlałem śmietanę , dodałem posiekany koperek i dusiłem do miękkości . Sos doprawiłem solą , pieprzem i gałką. Polałem sosem upieczone kalarepki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz