Faszerowana kalarepka
Składniki
- 4 duże kalarepki
- 350 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- cebula
- marchewka
- 1/2 pęczka koperku
- 300 ml śmietany 18%
- 7-8 łyżek masła
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kalarepki obrałem , odciąłem wierzch , wydrążyłem. Obgotowałem 5
minut w osolonej wodzie. Na 3 łyżkach masła przesmażyłem posiekana
cebulę , czosnek oraz startą marchewkę. Przełożyłem na talerz .
Przesmażyłem na 3 łyżkach masła mięso , często mieszając .Dodałem
podsmażone wcześniej jarzyny , doprawiłem solą , pieprzem i gałką.
Farszem nadziałem kalarepki . Zapiekłem w naczyniu do zapiekania pod
przykryciem , podlewając kalarepki małą ilością wody . Piekłem około
ok. 30 minut w temp. 190 st. C.
aż , kalarepka zmięknie.
Odcięty i wydrążony miąższ kalarepki posiekałem , poddusiłem na
pozostałym maśle. Wlałem śmietanę , dodałem posiekany koperek i dusiłem
do miękkości . Sos doprawiłem solą , pieprzem i gałką. Polałem sosem
upieczone kalarepki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz