piątek, 21 lutego 2014

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem

















Składniki

  • duża kapusta pekińska
  • 8 białych kaszanek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • łyżka oliwy
  • majeranek
  • maggi
  • sól ,pieprz
  • 300 ml bulionu z bazylią i tymiankiem
  • sos:
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże cebule
  • łyżka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy

    Przygotowanie


    Kapustę pekińską rozdzieliłem na pojedyncze liście. Zgrubienia na liściach lekko ściąłem. Sparzyłem we wrzątku ,osączyłem i wystudziłem. W tym czasie przygotowywałem farsz. Boczek pokroiłem w drobną kostkę .Na patelni rozgrzałem olej podsmażyłem boczek i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem aż się zeszkliła. Następnie dodałem białą kaszankę pokrojoną w plasterki (bez skóry) ,smażyłem aż się rozpadła. Doprawiłem majerankiem ,solą ,pieprzem i odrobiną maggi.Farsz zawinąłem w liście kapusty. Gołąbki włożyłem do brytfanki ,zalałem bulionem i piekłem 20 min w temp 200 stopni C.

  •  Sos:

    Cebule pokroiłem w piórka i zeszkliłem w rondelku na maśle. Zalałem bulionem i gotowałem 5 min. Zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na palnik ,dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Sos zredukowałem na średnim ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz