Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszankowym farszem
Składniki
- duża kapusta pekińska
- 8 białych kaszanek
- 100 g wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- łyżka oliwy
- majeranek
- maggi
- sól ,pieprz
- 300 ml bulionu z bazylią i tymiankiem
- sos:
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
Przygotowanie
Kapustę pekińską rozdzieliłem na pojedyncze liście. Zgrubienia na
liściach lekko ściąłem. Sparzyłem we wrzątku ,osączyłem i wystudziłem. W
tym czasie przygotowywałem farsz. Boczek pokroiłem w drobną kostkę .Na
patelni rozgrzałem olej podsmażyłem boczek i dodałem pokrojoną w kostkę
cebulę. Smażyłem aż się zeszkliła. Następnie dodałem białą kaszankę
pokrojoną w plasterki (bez skóry) ,smażyłem aż się rozpadła. Doprawiłem
majerankiem ,solą ,pieprzem i odrobiną maggi.Farsz zawinąłem w liście kapusty. Gołąbki włożyłem do brytfanki ,zalałem bulionem i piekłem 20 min w temp 200 stopni C.
- Sos:
Cebule pokroiłem w piórka i zeszkliłem w rondelku na maśle. Zalałem
bulionem i gotowałem 5 min. Zmiksowałem ,ponownie wstawiłem na palnik
,dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Sos zredukowałem na średnim
ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz