sobota, 22 lutego 2014

Kapuśniak litewski

















 

Składniki

  • 500 g wędzonki (kiełbasa ,żeberka ,boczek czosnkowy)
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g kapusty białej
  • marchew
  • pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 ziarna jałowca
  • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie

    Grzyby namoczyłem przez noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę , seler. Wędzonki zalałem 2 l zimnej wody , dodałem warzywa i grzyby. Wrzuciłem listek laurowy , ziarna jałowca , pieprz , gotowałem ok. 50 minut.
    Posiekałem kapustę kiszoną , poszatkowałem kapustę białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla , zalałem szklanką wody , dodałem łyżkę smalcu. Do miękkiej kapusty dodałem posiekaną , przesmażoną na pozostałym smalcu cebulę , którą oprószyłem mąką i wymieszałem z przecierem pomidorowym. Dusiłem przez chwilę mieszając .
    Do kapusty dolałem przecedzony wywar z wędzonki. Pokroiłem grzyby w cienkie paski , dodałem wędzonkę , marchewkę . Doprawiłem solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz