Kapuśniak litewski
Składniki
- 500 g wędzonki (kiełbasa ,żeberka ,boczek czosnkowy)
- 300 g kapusty kiszonej
- 200 g kapusty białej
- marchew
- pietruszka
- 5 suszonych prawdziwków
- cebula
- łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- łyżka przecieru pomidorowego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy
- 2 ziarna jałowca
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Grzyby namoczyłem przez noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę ,
seler. Wędzonki zalałem 2 l zimnej wody , dodałem warzywa i grzyby.
Wrzuciłem listek laurowy , ziarna jałowca , pieprz , gotowałem ok. 50
minut.
Posiekałem kapustę kiszoną , poszatkowałem kapustę białą. Obie kapusty
przełożyłem do rondla , zalałem szklanką wody , dodałem łyżkę smalcu.
Do miękkiej kapusty dodałem posiekaną , przesmażoną na pozostałym
smalcu cebulę , którą oprószyłem mąką i wymieszałem z przecierem
pomidorowym. Dusiłem przez chwilę mieszając .
Do kapusty dolałem przecedzony wywar z wędzonki. Pokroiłem grzyby w
cienkie paski , dodałem wędzonkę , marchewkę . Doprawiłem solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz