Golonka indycza w warzywach
Składniki
- 2 golonki z indyka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- średnia cebula
- por , część biała
- ulubione przyprawy (ja dałem rozmaryn, czosnek, liść laurowy, lubczyk)
- sól i pieprz
- vegeta
- oliwa z oliwek
- miód , u mnie lipowy
- 2 łyżki białego octu winnego
- suszone pomidory w oliwie
- pomidor malinowy
Przygotowanie
Zrobiłem marynatę: oliwę wymieszałem z octem winnym, zmiażdżonym
czosnkiem, lubczykiem i pieprzem , dodałem troszkę miodu . Natarłem
mięso i wstawiłem do lodówki na 3 godz. / wskazane na całą noc / , u
mnie krótko ,bo pomysł powstał znienacka.
Warzywa obrałem , pokroiłem w plasterki. Cebulę lekko zrumieniłem , wymieszałem z jarzynami, posoliłem, oprószyłem pieprzem i vegetą.
Dodałem pokrojone w cząstki pomidory suszone i pomidor malinowy.
Naczynie żaroodporne ze szczelną pokrywą wyłożyłem warzywami, podlałem
wodą tak, aby były niemal przykryte. Część wody wyparuje, a resztę
„wciągnie” potrawa. Położyłem na tym golonki, lekko je posoliłem,
powtykałem w mięso i jarzyny liście laurowe i gałązki rozmarynu.
Oczywiście można użyć dowolnie wybranych przypraw. Piekłem w 150
stopniach jakieś 1,5 godziny, potem wyjąłem , sprawdziłem stan miękkości
i słoności goloneczek, ( w razie potrzeby podlać wodą, zwiększyć
temperaturę do 200 stopni ) Dopiekłem już bez pokrywy, żeby się zrobiły
rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz