sobota, 22 lutego 2014

Golonka indycza w warzywach

















Składniki

  • 2 golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • średnia cebula
  • por , część biała
  • ulubione przyprawy (ja dałem rozmaryn, czosnek, liść laurowy, lubczyk)
  • sól i pieprz
  • vegeta
  • oliwa z oliwek
  • miód , u mnie lipowy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • suszone pomidory w oliwie
  • pomidor malinowy

    Przygotowanie

    Zrobiłem marynatę: oliwę wymieszałem z octem winnym, zmiażdżonym czosnkiem, lubczykiem i pieprzem , dodałem troszkę miodu . Natarłem mięso i wstawiłem do lodówki na 3 godz. / wskazane na całą noc / , u mnie krótko ,bo pomysł powstał znienacka.

    Warzywa obrałem , pokroiłem w plasterki. Cebulę lekko zrumieniłem , wymieszałem z jarzynami, posoliłem, oprószyłem pieprzem i vegetą. Dodałem pokrojone w cząstki pomidory suszone i pomidor malinowy.
    Naczynie żaroodporne ze szczelną pokrywą wyłożyłem warzywami, podlałem wodą tak, aby były niemal przykryte. Część wody wyparuje, a resztę „wciągnie” potrawa. Położyłem na tym golonki, lekko je posoliłem, powtykałem w mięso i jarzyny liście laurowe i gałązki rozmarynu. Oczywiście można użyć dowolnie wybranych przypraw. Piekłem w 150 stopniach jakieś 1,5 godziny, potem wyjąłem , sprawdziłem stan miękkości i słoności goloneczek, ( w razie potrzeby podlać wodą, zwiększyć temperaturę do 200 stopni ) Dopiekłem już bez pokrywy, żeby się zrobiły rumiane.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza