poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa chilli


















Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 papryczki chilli
  • duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • liść kaffiru
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie

    Cebulę drobno posiekałem ,zeszkliłem na oliwie ,dodałem czosnek pokrojony w plasterki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyłem 5 min. ,po czym zalałem bulionem ,dodałem pokrojone w paski czerwone papryki ,pieczarki (ćwiartki) ,marchewkę (talarki) ,drobno posiekaną papryczkę chilli ,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Fasolkę osączyłem na sitku ,opłukałem ,dodałem do zupy. Gotowałem 15 min ,doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz