Zupa chilli
Składniki
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1/3 papryczki chilli
- duża cebula
- 300 g pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- liść kaffiru
- liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka oregano
- natka pietruszki
- sól ,pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekałem ,zeszkliłem na oliwie ,dodałem czosnek
pokrojony w plasterki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyłem 5 min.
,po czym zalałem bulionem ,dodałem pokrojone w paski czerwone papryki
,pieczarki (ćwiartki) ,marchewkę (talarki) ,drobno posiekaną papryczkę
chilli ,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Fasolkę osączyłem na sitku
,opłukałem ,dodałem do zupy. Gotowałem 15 min ,doprawiłem solą i
pieprzem. Przed podaniem posypałem natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz