poniedziałek, 17 lutego 2014

Naleśnikowe sakiewki

















Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • filet z kurczaka
  • średni pomidor
  • 5 łyżek tartego żółtego sera (gouda)
  • natka pietruszki
  • por (zielona część)
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Przygotowałem ciasto na naleśniki , musi być dość rzadkie. Smażyłem na patelni cienkie placuszki na rumiano. Pierś kurczaka pokroiłem na małą kosteczkę , podsmażyłem na patelni na rumiany kolor . Sparzyłem i pokroiłem pomidora po obraniu , na małe cząsteczki . Posiekałem natkę pietruszki , dodałem ser , wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszałem , doprawiłem do smaku.
    Długie części pora po umyciu pokroiłem na cieniutkie paski / jak najdłuższe wtedy łatwiej związać / , następnie wrzuciłem do wrzątku na 1 minutę , przelałem zimną wodą .
    Na każdy naleśnik położyłem dwie łyżki farszu , zwinąłem boki naleśników do wewnątrz , związałem porem .
    Tak przygotowane naleśniki włożyłem do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej tłuszczem , wstawiłem do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni C na kilka minut aby sakiewki dobrze się podgrzały.
    Podałem z sosem czosnkowym , z koperkiem , łagodnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz