Naleśnikowe sakiewki
Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- filet z kurczaka
- średni pomidor
- 5 łyżek tartego żółtego sera (gouda)
- natka pietruszki
- por (zielona część)
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Przygotowałem ciasto na naleśniki , musi być dość rzadkie.
Smażyłem na patelni cienkie placuszki na rumiano. Pierś kurczaka
pokroiłem na małą kosteczkę , podsmażyłem na patelni na rumiany kolor .
Sparzyłem i pokroiłem pomidora po obraniu , na małe cząsteczki .
Posiekałem natkę pietruszki , dodałem ser , wszystkie składniki na farsz
dokładnie wymieszałem , doprawiłem do smaku.
Długie części pora po umyciu pokroiłem na cieniutkie paski / jak
najdłuższe wtedy łatwiej związać / , następnie wrzuciłem do wrzątku na 1
minutę , przelałem zimną wodą .
Na każdy naleśnik położyłem dwie łyżki farszu , zwinąłem boki naleśników do wewnątrz , związałem porem .
Tak przygotowane naleśniki włożyłem do żaroodpornego naczynia
wysmarowanego wcześniej tłuszczem , wstawiłem do piekarnika nagrzanego
do około 200 stopni C na kilka minut aby sakiewki dobrze się podgrzały.
Podałem z sosem czosnkowym , z koperkiem , łagodnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz