Penne w sosie z pomidorów malinowych
Składniki
- 6 pomidorów malinowych
- 250 g penne (u mnie zwykłe i pełnoziarniste)
- 2 duże cebule
- kilkanaście liści bazylii
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 200 g boczku gotowanego
- łyżka masła
- suszone chilli
- parmezan
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotowałem al dente w dużej ilości osolonej wody
,odcedziłem zostawiając 100 ml wody po jego ugotowaniu. Pomidory
sparzyłem ,zdjąłem skórę ,wyjąłem gniazda nasienne i pokroiłem w kostkę.
Boczek pokroiłem w kostkę i na maśle zrumieniłem. Cebule i czosnek
drobno posiekałem ,zeszkliłem na oliwie ,dodałem boczek razem z
tłuszczem powstałym podczas jego smażenia ,pokrojone w kostkę pomidory i
drobno posiekaną papryczkę chilli (ilość zależy od preferencji
smakowych). Dusiłem pod przykryciem 10 min. Doprawiłem solą i pieprzem.
Po tym czasie dodałem do makaronu i wody z makaronu. Podgrzewałem na
małym ogniu 5 min. Dodałem posiekaną bazylię ,wymieszałem. Podałem z
tartym na dużych oczkach parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz