niedziela, 16 lutego 2014

Penne w sosie z pomidorów malinowych

















Składniki

  • 6 pomidorów malinowych
  • 250 g penne (u mnie zwykłe i pełnoziarniste)
  • 2 duże cebule
  • kilkanaście liści bazylii
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 200 g boczku gotowanego
  • łyżka masła
  • suszone chilli
  • parmezan
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Makaron ugotowałem al dente w dużej ilości osolonej wody ,odcedziłem zostawiając 100 ml wody po jego ugotowaniu. Pomidory sparzyłem ,zdjąłem skórę ,wyjąłem gniazda nasienne i pokroiłem w kostkę. Boczek pokroiłem w kostkę i na maśle zrumieniłem. Cebule i czosnek drobno posiekałem ,zeszkliłem na oliwie ,dodałem boczek razem z tłuszczem powstałym podczas jego smażenia ,pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę chilli (ilość zależy od preferencji smakowych). Dusiłem pod przykryciem 10 min. Doprawiłem solą i pieprzem. Po tym czasie dodałem do makaronu i wody z makaronu. Podgrzewałem na małym ogniu 5 min. Dodałem posiekaną bazylię ,wymieszałem. Podałem z tartym na dużych oczkach parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz