Przepiórka w koszulce z bekonu
Składniki
- 2 przepiórki
- winogrono czerwone
- 30 g rodzynek
- oliwa z oliwek
- bekon (plastry)
- masło
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml bulionu drobiowego
- cebula
- zioła prowansalskie
- tymianek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Przepiórki opłukałem ,osuszyłem i owinąłem bekonem ,spinając
wykałaczkami. Zrumieniłem je na dużym ogniu z dodatkiem oliwy i masła.
Przełożyłem na talerz. Cebulę pokroiłem na talarki ,wrzuciłem do
tłuszczu ,zeszkliłem. Dodałem winogrona ,tymianek ,białe wino.
Doprawiłem solą i pieprzem. Przepiórki ponownie wrzuciłem na patelnię.
Zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem 40 min. W połowie duszenia
dodałem rodzynki. Podałem ze świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz