czwartek, 13 lutego 2014

Przepiórka w koszulce z bekonu

















Składniki

  • 2 przepiórki
  • winogrono czerwone
  • 30 g rodzynek
  • oliwa z oliwek
  • bekon (plastry)
  • masło
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Przepiórki opłukałem ,osuszyłem i owinąłem bekonem ,spinając wykałaczkami. Zrumieniłem je na dużym ogniu z dodatkiem oliwy i masła. Przełożyłem na talerz. Cebulę pokroiłem na talarki ,wrzuciłem do tłuszczu ,zeszkliłem. Dodałem winogrona ,tymianek ,białe wino. Doprawiłem solą i pieprzem. Przepiórki ponownie wrzuciłem na patelnię. Zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem 40 min. W połowie duszenia dodałem rodzynki. Podałem ze świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz