czwartek, 6 lutego 2014

Spaghetti z tuńczykiem



















Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 fileciki anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwek bez pestek
  • papryczka chilli
  • 200 g tuńczyka z puszki
  • cytryna
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Makaron ugotowałem al dente. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyłem na oliwie. Dodałem anchois ,kapary ,posiekane oliwki oraz chilli bez pestek. Smażyłem na małym ogniu do rozpuszczenia anchois. Wrzuciłem kawałki tuńczyka ,starłem skórkę ze sparzonej cytryny ,doprawiłem solą i pieprzem. Smażyłem jeszcze 5 min. Na koniec wrzuciłem odcedzony makaron i posiekaną natkę. Skropiłem oliwą. Podałem ze startym parmezanem.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, z chęcią go wypróbuję:), pozdrawiam (szczotka_od_kija:P)

    OdpowiedzUsuń