Spaghetti z tuńczykiem
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 fileciki anchois
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- papryczka chilli
- 200 g tuńczyka z puszki
- cytryna
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotowałem al dente. Posiekaną cebulę i czosnek
podsmażyłem na oliwie. Dodałem anchois ,kapary ,posiekane oliwki oraz
chilli bez pestek. Smażyłem na małym ogniu do rozpuszczenia anchois.
Wrzuciłem kawałki tuńczyka ,starłem skórkę ze sparzonej cytryny
,doprawiłem solą i pieprzem. Smażyłem jeszcze 5 min. Na koniec wrzuciłem
odcedzony makaron i posiekaną natkę. Skropiłem oliwą. Podałem ze
startym parmezanem.
Bardzo fajny przepis, z chęcią go wypróbuję:), pozdrawiam (szczotka_od_kija:P)
OdpowiedzUsuń