środa, 26 lutego 2014

Placki selerowe z jabłkową śmietaną

















Składniki

  • 1/2 cytryny
  • 200 g śmietany 12%
  • małe jabłko
  • cebulka dymka
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 400 g selera korzeniowego
  • duży ziemniak
  • 60 g włoskich orzechów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Cytrynę sparzyłem ,otarłem skórkę ,sok wycisnąłem. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku z cytryny. Jabłko obrałem starłem. Cebulkę pokroiłem w cienkie krążki. Jabłko i cebulkę dodałem do śmietany. Doprawiłem solą ,pieprzem i curry. Wymieszałem.

    Seler obrałem ,starłem na dużych oczkach. Ziemniak obrałem ,drobno starłem. Orzechy grubo posiekałem. Seler ,ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami ,mąką ,solą ,pieprzem i skórką z cytryny. Smażyłem na oleju ,na rumiano. Przed podaniem osączyłem z nadmiaru tłuszczu. Serwowałem ze śmietaną jabłkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz