Placki selerowe z jabłkową śmietaną
Składniki
- 1/2 cytryny
- 200 g śmietany 12%
- małe jabłko
- cebulka dymka
- sól ,pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 400 g selera korzeniowego
- duży ziemniak
- 60 g włoskich orzechów
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Cytrynę sparzyłem ,otarłem skórkę ,sok wycisnąłem. Śmietanę
wymieszałem z 2 łyżkami soku z cytryny. Jabłko obrałem starłem. Cebulkę
pokroiłem w cienkie krążki. Jabłko i cebulkę dodałem do śmietany.
Doprawiłem solą ,pieprzem i curry. Wymieszałem.
Seler obrałem ,starłem na dużych oczkach. Ziemniak obrałem ,drobno
starłem. Orzechy grubo posiekałem. Seler ,ziemniak i orzechy wymieszałem
z jajkami ,mąką ,solą ,pieprzem i skórką z cytryny. Smażyłem na oleju
,na rumiano. Przed podaniem osączyłem z nadmiaru tłuszczu. Serwowałem ze
śmietaną jabłkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz