środa, 26 lutego 2014

Pączki jabłkowe


















Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • cukier waniliowy bio
  • 2 łyżki cukru
  • marmolada jabłkowa
  • litr oleju do smażenia
  • cukier puder
  • sól

    Przygotowanie

    Przesianą mąkę wymieszałem ze szczyptą soli ,posiekałem z miękkim masłem pokrojonym na plasterki. Drożdże roztarłem z cukrem waniliowym ,cukrem ,a gdy rozpłynęły się wymieszałem ze śmietaną i żółtkami. Dodałem do mąki posiekanej z masłem. Ciasto zagniotłem. Następnie rozwałkowałem na grubość ok. 1 cm ,pokroiłem na kwadraty. Na środek każdego ułożyłem konfiturę ,zlepiłem formując kulkę. Olej rozgrzałem ,włożyłem pączki i smażyłem na rumiano. Osączyłem i posypałem cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz