Pączki jabłkowe
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 50 g drożdży
- kostka masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- cukier waniliowy bio
- 2 łyżki cukru
- marmolada jabłkowa
- litr oleju do smażenia
- cukier puder
- sól
Przygotowanie
Przesianą mąkę wymieszałem ze szczyptą soli ,posiekałem z miękkim
masłem pokrojonym na plasterki. Drożdże roztarłem z cukrem waniliowym
,cukrem ,a gdy rozpłynęły się wymieszałem ze śmietaną i żółtkami.
Dodałem do mąki posiekanej z masłem. Ciasto zagniotłem. Następnie
rozwałkowałem na grubość ok. 1 cm ,pokroiłem na kwadraty. Na środek
każdego ułożyłem konfiturę ,zlepiłem formując kulkę. Olej rozgrzałem
,włożyłem pączki i smażyłem na rumiano. Osączyłem i posypałem cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz