środa, 26 lutego 2014

Pulchne faworki drożdżowe


















Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder
  • sól
  • cukier waniliowy bio
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru

    Przygotowanie

    Rozczyn:
    Drożdże ,łyżkę cukru ,łyżkę mąki ,1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.

    Jajka utarłem z cukrem i cukrem waniliowym ,dodałem do zaczynu wraz z pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli). Ciasto wyrabiałem 20 min,po czym odstawiłem na kolejne 20 do wyrośnięcia. Rozwałkowałem ciasto ,ponacinałem w paski ,wywinąłem i smażyłem na rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Posypałem cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz