Pulchne faworki drożdżowe
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 3 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder
- sól
- cukier waniliowy bio
- 80 g rozpuszczonego masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Rozczyn:
Drożdże ,łyżkę cukru ,łyżkę mąki ,1/2 szklanki ciepłego mleka wymieszałem i odstawiłem do wyrośnięcia.
Jajka utarłem z cukrem i cukrem waniliowym ,dodałem do zaczynu wraz z
pozostałymi składnikami (resztą mąki ,masłem i szczyptą soli). Ciasto
wyrabiałem 20 min,po czym odstawiłem na kolejne 20 do wyrośnięcia.
Rozwałkowałem ciasto ,ponacinałem w paski ,wywinąłem i smażyłem na
rozgrzanym smalcu do zrumienienia. Posypałem cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz