poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zupa koperkowa wileńska


















Składniki

  • włoszczyzna
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • sól
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy

    Przygotowanie

    Włoszczyznę oczyściłem i umyłem. Wrzuciłem do zagotowanej wody razem z zielem angielskim i liściem laurowym (1,5 l) ,ugotowałem wywar. Wyjąłem warzywa. Marchew i seler pokroiłem w kostkę. Przygotowałem lane kluski. Mąkę wsypałem do miseczki ,wbiłem jajka ,dolałem trochę wody. Wymieszałem na gładkie ciasto i wlałem do gotującego bulionu cienką strużką. Gdy lane kluski wypłynęły dodałem pokrojone w kostkę warzywa ,masło ,posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz