Zupa koperkowa wileńska
Składniki
- włoszczyzna
- łyżka masła
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- sól
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
Przygotowanie
Włoszczyznę oczyściłem i umyłem. Wrzuciłem do zagotowanej wody
razem z zielem angielskim i liściem laurowym (1,5 l) ,ugotowałem wywar.
Wyjąłem warzywa. Marchew i seler pokroiłem w kostkę. Przygotowałem lane
kluski. Mąkę wsypałem do miseczki ,wbiłem jajka ,dolałem trochę wody.
Wymieszałem na gładkie ciasto i wlałem do gotującego bulionu cienką
strużką. Gdy lane kluski wypłynęły dodałem pokrojone w kostkę warzywa
,masło ,posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz