piątek, 3 stycznia 2014

Zupa grzybowa



















Składniki

  • 200 g mrożonych grzybów
  • garść suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g kości wędzonych
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • sól ,pieprz
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka lubczyku

    Przygotowanie

    Marchew ,pietruszkę ,seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w piórka. Wrzucić do garnka dodać łyżkę oliwy ,lekko podsmażyć. Zalać ciepłą wodą ,dodać kości wędzone oraz przyprawy. Po 5 min dodać mrożone grzyby oraz suszone (rozdrobnić ręcznie-połamać). Ziemniaki obrać ,umyć i pokroić w większą kostkę. Dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków i suszonych grzybów. Na koniec przyprawić solą i pieprzem,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz