Zupa grzybowa
Składniki
- 200 g mrożonych grzybów
- garść suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 por (biała część)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g kości wędzonych
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól ,pieprz
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżeczka lubczyku
Przygotowanie
Marchew ,pietruszkę ,seler obrać umyć i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Pora pokroić w piórka. Wrzucić do garnka dodać łyżkę
oliwy ,lekko podsmażyć. Zalać ciepłą wodą ,dodać kości wędzone oraz
przyprawy. Po 5 min dodać mrożone grzyby oraz suszone (rozdrobnić
ręcznie-połamać). Ziemniaki obrać ,umyć i pokroić w większą kostkę.
Dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków i suszonych grzybów. Na
koniec przyprawić solą i pieprzem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz