sobota, 4 stycznia 2014

Łazanki z kapustą i boczkiem

















Składniki

  • 250 g łazanek (najlepiej Lubella)
  • 1 mała kapusta
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g surowego boczku
  • sól ,pieprz
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

    Łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu.

    Kapustę umyć i poszatkować.Cebule posiekać i przyrumienić na maśle ,dodać kapustę ,100 ml wody ,płaską łyżeczkę soli i dusić na średnim ogniu pod przykryciem 40-50 min ,w razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Boczek pokroić w kostkę ,podsmażyć go na "suchej" patelni ,tak by stał się chrupki. Dodać do duszonej kapusty (5 min przed końcem duszenia). Następnie do kapusty dodać łazanki ,wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz