Łazanki z kapustą i boczkiem
Składniki
- 250 g łazanek (najlepiej Lubella)
- 1 mała kapusta
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- 200 g surowego boczku
- sól ,pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie
Łazanki ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Kapustę umyć i poszatkować.Cebule posiekać i przyrumienić na maśle
,dodać kapustę ,100 ml wody ,płaską łyżeczkę soli i dusić na średnim
ogniu pod przykryciem 40-50 min ,w razie potrzeby dolewać niewielką
ilość wody. Boczek pokroić w kostkę ,podsmażyć go na "suchej" patelni
,tak by stał się chrupki. Dodać do duszonej kapusty (5 min przed końcem
duszenia). Następnie do kapusty dodać łazanki ,wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz