sobota, 4 stycznia 2014

Placek z orzechami i jabłkami

















Składniki

  • 240 g drobnego cukru
  • 1 cytryna
  • 4 jabłka
  • 120 g masła
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 170 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka
  • szczypta soli

    Przygotowanie

    120 g cukru roztopić na małym ogniu w rondelku ,aż powstanie karmel. Tortownicę wysmarować roztopionym masłem ,równomiernie rozprowadzić karmel. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka podsmażyć na maśle(20 g) po czym podlać śmietaną. Lekko poddusić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,solą i skrobią ziemniaczaną. Następnie dodać cynamon. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Dodać do mąki ,dokładnie wymieszać. Pozostałe masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym ,na gładką masę. Do masy wbić jajka i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy ,porcjami ,dodawać mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Plasterki jabłek ułożyć jeden przy drugim ,delikatnie je dociskając. Na jabłka wyłożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C. Ostudzić i odwrócić do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz