Placek z orzechami i jabłkami
Składniki
- 240 g drobnego cukru
- 1 cytryna
- 4 jabłka
- 120 g masła
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 170 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie
120 g cukru roztopić na małym ogniu w rondelku ,aż powstanie
karmel. Tortownicę wysmarować roztopionym masłem ,równomiernie
rozprowadzić karmel. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać ,usunąć
gniazda nasienne ,pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Jabłka
podsmażyć na maśle(20 g) po czym podlać śmietaną. Lekko poddusić. Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia ,solą i skrobią ziemniaczaną.
Następnie dodać cynamon. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Dodać do
mąki ,dokładnie wymieszać. Pozostałe masło utrzeć z cukrem oraz cukrem
wanilinowym ,na gładką masę. Do masy wbić jajka i zmiksować do
uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy ,porcjami ,dodawać
mieszankę suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Plasterki
jabłek ułożyć jeden przy drugim ,delikatnie je dociskając. Na jabłka
wyłożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C.
Ostudzić i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz