niedziela, 5 stycznia 2014

Dorsz w zalewie

















Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza
  • sól ,pieprz
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • mąka
  • olej
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 -3 liście laurowe
  • 1 szklanka octu
  • cukier

    Przygotowanie

    Filety oprószyć solą ,pieprzem i papryką ,odstawić na godzinę. Panierować w mące ,smażyć na złoto z obu stron na oliwie. Cebule pokroić w piórka ,zalać wodą ,gotować z zielem angielskim ,pieprzem i liśćmi laurowymi ok. 10 min. Wlać ocet ,doprawić solą i cukrem ,zagotować ,odstawić do wystudzenia. W słoiku ułożyć usmażone filety ,przełożyć cebulą z zalewy. Całość zalać zalewą ,słoik zamknąć i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz