Dorsz w zalewie
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- sól ,pieprz
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- mąka
- olej
- 2 duże cebule
- 2 szklanki wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 -3 liście laurowe
- 1 szklanka octu
- cukier
Przygotowanie
Filety oprószyć solą ,pieprzem i papryką ,odstawić na godzinę.
Panierować w mące ,smażyć na złoto z obu stron na oliwie. Cebule pokroić
w piórka ,zalać wodą ,gotować z zielem angielskim ,pieprzem i liśćmi
laurowymi ok. 10 min. Wlać ocet ,doprawić solą i cukrem ,zagotować
,odstawić do wystudzenia. W słoiku ułożyć usmażone filety ,przełożyć
cebulą z zalewy. Całość zalać zalewą ,słoik zamknąć i wstawić do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz