Żeberka z pieczonymi ziemniakami
Składniki
- 500 g żeberek
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 marchew
- 2 szalotki
- 1 cebula
- główka czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki koperku
- oliwa z oliwek
- oliwa z czosnkiem ,bazylią i pomidorem
- sól ,pieprz
- łyżka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie
-
Żeberka umyć ,osuszyć i pokroić w paski. Wrzucić do rękawa ,dodać
rozmaryn ,cebulę pokrojoną w piórka ,główkę czosnku przekrojoną na pół
,sól ,pieprz oraz 2-3 łyżki oleju z czosnkiem ,bazylią i pomidorem.
Wszystko wymieszać ,zamknąć rękaw. Wstawić do lodówki.
-
W tym czasie ziemniaki obrać ,umyć ,pokroić w ćwiartki. Wrzucić
do drugiego rękawa. Dodać koperek ,marchew obraną i pokrojoną w
plasterki ,obrane szalotki ,2 łyżki oliwy z oliwek ,łyżeczkę soli ,pół
łyżeczki pieprzu i mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać ,zamknąć rękaw.
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Włożyć rękaw z
mięsem a obok drugi z ziemniakami. Piec godzinę ,po tym czasie rozciąć
oba rękawy i piec jeszcze 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz