poniedziałek, 6 stycznia 2014

Żeberka z pieczonymi ziemniakami
















Składniki

  • 500 g żeberek
  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchew
  • 2 szalotki
  • 1 cebula
  • główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki koperku
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z czosnkiem ,bazylią i pomidorem
  • sól ,pieprz
  • łyżka słodkiej mielonej papryki

    Przygotowanie


  • Żeberka umyć ,osuszyć i pokroić w paski. Wrzucić do rękawa ,dodać rozmaryn ,cebulę pokrojoną w piórka ,główkę czosnku przekrojoną na pół ,sól ,pieprz oraz 2-3 łyżki oleju z czosnkiem ,bazylią i pomidorem. Wszystko wymieszać ,zamknąć rękaw. Wstawić do lodówki.

  • W tym czasie ziemniaki obrać ,umyć ,pokroić w ćwiartki. Wrzucić do drugiego rękawa. Dodać koperek ,marchew obraną i pokrojoną w plasterki ,obrane szalotki ,2 łyżki oliwy z oliwek ,łyżeczkę soli ,pół łyżeczki pieprzu i mieloną paprykę. Dokładnie wymieszać ,zamknąć rękaw.

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Włożyć rękaw z mięsem a obok drugi z ziemniakami. Piec godzinę ,po tym czasie rozciąć oba rękawy i piec jeszcze 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz