środa, 8 stycznia 2014

Tarta z cukinią i pomidorami



















Składniki


  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Farsz:
  • 4 nieduże cukinie
  • rozmaryn
  • sól ,pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml gęstej śmietany 30%
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera

    Przygotowanie

      Mąkę siekamy z masłem i solą , przekładamy do miski , dodajemy wodę i szybko zagniatamy.
    Ciasto zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Pokrojoną w plastry cukinię posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem , podsmażamy na rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku.

 Osobno szklimy na oleju pokrojona w plastry cebulę.


 Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 220 st. C.


 Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory , ostudzoną cukinię i cebulę.



 Jogurt , śmietanę i przyprawy mieszamy z mąką i polewamy warzywa.


Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w 180-190 st.C.
Podajemy na gorąco lub na zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz