Składniki
- Ciasto:
 - 200 g mąki pszennej
 - 100 g schłodzonego masła
 - szczypta soli
 - 4 łyżki zimnej wody
 - Farsz:
 - 4 nieduże cukinie
 - rozmaryn
 - sól ,pieprz do smaku
 - oliwa z oliwek do smażenia
 - 2 cebule
 - 5 pomidorów
 - 120 ml jogurtu naturalnego
 - 250 ml gęstej śmietany 30%
 - łyżeczka ziół prowansalskich
 - gałka muszkatołowa
 - łyżka mąki pszennej
 - 100 g żółtego sera
Przygotowanie
Mąkę siekamy z masłem i solą , przekładamy do miski , dodajemy wodę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
Pokrojoną w plastry cukinię posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem , podsmażamy na rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku. 
Osobno szklimy na oleju pokrojona w plastry cebulę.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 220 st. C.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory , ostudzoną cukinię i cebulę.
Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w 180-190 st.C.
Podajemy na gorąco lub na zimno.
Podajemy na gorąco lub na zimno.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz