Składniki
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- Farsz:
- 4 nieduże cukinie
- rozmaryn
- sól ,pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 cebule
- 5 pomidorów
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml gęstej śmietany 30%
- łyżeczka ziół prowansalskich
- gałka muszkatołowa
- łyżka mąki pszennej
- 100 g żółtego sera
Przygotowanie
Mąkę siekamy z masłem i solą , przekładamy do miski , dodajemy wodę i szybko zagniatamy.
Ciasto zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki.
Pokrojoną w plastry cukinię posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem , podsmażamy na rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku.
Osobno szklimy na oleju pokrojona w plastry cebulę.
Obrane ze skórki pomidory kroimy w plasterki . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 220 st. C.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy pomidory , ostudzoną cukinię i cebulę.
Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40 minut w 180-190 st.C.
Podajemy na gorąco lub na zimno.
Podajemy na gorąco lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz