sobota, 25 stycznia 2014

Szwedzkie ziemniaki


















Składniki

  • 10-12 ziemniaków równej wielkości
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)

    Przygotowanie

      Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki.
    Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
    Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz