Szwedzkie ziemniaki
Składniki
- 10-12 ziemniaków równej wielkości
- 50 g masła
- łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)
PrzygotowanieRozgrzałem piekarnik do 240  stopni C . Ziemniaki obrałem 
,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić  na dwa
 sposoby :  ułożyć ziemniak na łyżce i  nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi
 łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do 
wysokości deseczki.
 Następnie  stopiłem masło  ,posmarowałem nim ziemniaki ( część  pozostawiłem  aby użyć później ).
 Ułożyłem ziemniaki  jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana
 płaska ), u mnie  wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem  
tartą bułką  ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze  ok. 10 minut.
 Na koniec posypałem parmezanem  ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 
 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny  ,ziemniaczki winny wyglądać 
smakowicie ).
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz