Szwedzkie ziemniaki
Składniki
- 10-12 ziemniaków równej wielkości
- 50 g masła
- łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem
,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa
sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi
łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do
wysokości deseczki.
Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana
płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem
tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut.
Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok.
5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać
smakowicie ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz