niedziela, 26 stycznia 2014

Flaki po lwowsku

















Składniki

  • 1 kg flaków wołowych
  • 200 g kości wołowych
  • włoszczyzna
  • 200 g kapusty włoskiej
  • cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 liść laurowy
  • sól ,pieprz do smaku

    Przygotowanie

    Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki. Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się ,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza