Flaki po lwowsku
Składniki
- 1 kg flaków wołowych
- 200 g kości wołowych
- włoszczyzna
- 200 g kapusty włoskiej
- cebula
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta mielonego kardamonu
- 1 liść laurowy
- sól ,pieprz do smaku
Przygotowanie
Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i
odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem.
Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin.
Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na
tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i
pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i
ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie
przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania
dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki.
Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się
,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami
gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu
dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz