Flaki po rzymsku
Składniki
- 800 g flaków wołowych
- cebula
- marchew
- 200 g selera
- 150 g pora
- świeży pomidor
- 1 l bulionu drobiowego
- 150 g pomidorów z puszki
- łyżka masła
- sól ,majeranek ,pieprz biały ,imbir ,szałwia
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i
odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem.
Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin.
Odcedziłem i ostudziłem. Cebulę i por pokroiłem w krążki ,marchew i
seler w cienkie słupki. Podsmażyłem na oliwie ,dodałem flaki i zalałem
bulionem drobiowym. Gotowałem na małym ogniu 1,5 godziny. Dodałem
pomidory z puszki zmiksowane z zalewą oraz obrany i pokrojony świeży
pomidor. Gotowałem dalej 15 min. Na patelni rozgrzałem masło ,zaparzyłem
imbir ,majeranek i szałwię ,wlałem trochę bulionu. Dodałem do flaków
,przyprawiłem solą i pieprzem. Posypałem parmezanem i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz