niedziela, 26 stycznia 2014

Flaki po rzymsku

















Składniki

  • 800 g flaków wołowych
  • cebula
  • marchew
  • 200 g selera
  • 150 g pora
  • świeży pomidor
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka masła
  • sól ,majeranek ,pieprz biały ,imbir ,szałwia
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    Przygotowanie

    Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Cebulę i por pokroiłem w krążki ,marchew i seler w cienkie słupki. Podsmażyłem na oliwie ,dodałem flaki i zalałem bulionem drobiowym. Gotowałem na małym ogniu 1,5 godziny. Dodałem pomidory z puszki zmiksowane z zalewą oraz obrany i pokrojony świeży pomidor. Gotowałem dalej 15 min. Na patelni rozgrzałem masło ,zaparzyłem imbir ,majeranek i szałwię ,wlałem trochę bulionu. Dodałem do flaków ,przyprawiłem solą i pieprzem. Posypałem parmezanem i natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz