Pikantna pierś z kaczki z gruszkami
Składniki
- 4 piersi z kaczki ze skórą
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 kostki masła
- 4 duże gruszki
- 3 łyżki miodu
- 50 ml wina śliwkowego
- sok z cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- łyżeczka pieprzu
- Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
- sól morska
Przygotowanie
Nożem ponacinałem skórę piersi z kaczki. Przyprawę wymieszałem z
oliwą i dokładnie natarłem piersi z kaczki. Wstawiłem do lodówki na 2
godziny. Gruszki obrałem ,usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na
nieduże cząstki. Skropiłem z sokiem z cytryny ,podsmażyłem na
roztopionym maśle z olejem. Wlałem wino ze śliwek ,chwilę gotowałem aby
odparowało ,dodałem miód. Dusiłem chwilę. Doprawiłem do smaku listkami
rozmarynu ,sokiem z cytryny i pieprzem. Piersi obsmażyłem na rumiano na
oleju. Ułożyłem na blaszce i piekłem 20 min. w temperaturze 180 stopni
C. Przełożyłem na deskę i odstawiłem na kilka minut aby mięso odpoczęło
,a następnie pokroiłem w plastry. Mięso podałem z gruszkami i sosem
powstałym podczas duszenia gruszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz