niedziela, 26 stycznia 2014

Pikantna pierś z kaczki z gruszkami

















Składniki

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 kostki masła
  • 4 duże gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 50 ml wina śliwkowego
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżeczka pieprzu
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
  • sól morska

    Przygotowanie

    Nożem ponacinałem skórę piersi z kaczki. Przyprawę wymieszałem z oliwą i dokładnie natarłem piersi z kaczki. Wstawiłem do lodówki na 2 godziny. Gruszki obrałem ,usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem na nieduże cząstki. Skropiłem z sokiem z cytryny ,podsmażyłem na roztopionym maśle z olejem. Wlałem wino ze śliwek ,chwilę gotowałem aby odparowało ,dodałem miód. Dusiłem chwilę. Doprawiłem do smaku listkami rozmarynu ,sokiem z cytryny i pieprzem. Piersi obsmażyłem na rumiano na oleju. Ułożyłem na blaszce i piekłem 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Przełożyłem na deskę i odstawiłem na kilka minut aby mięso odpoczęło ,a następnie pokroiłem w plastry. Mięso podałem z gruszkami i sosem powstałym podczas duszenia gruszek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz