Klasyka kuchni rosyjskiej. Obecnie częściej robi się z ciasta kruchego bądź francuskiego.
Składniki
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz:
- 1 ziemniak
- 150 g kalarepy
- 450 g wołowiny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 40 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie
- Ciasto:
Mąkę ,sól ,proszek do pieczenia dokładnie wymieszałem. Dodałem masło i
posiekałem z mąką. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem na 30 min do lodówki.
- Farsz:
Mięso i warzywa pokroiłem w kostkę ,dodałem natkę pietruszki i 2 łyżki wody. Wszystko wymieszałem.
Porcjowanie:
Ciasto podzieliłem na 6 porcji ,każdą rozwałkowałem na placek o średnicy
20 cm. Na każdy placek ułożyłem farsz i skleiłem. Ułożyłem na blaszce
do pieczenia i posmarowałem rozbełtanym jajkiem. Piekłem 15 min w
temperaturze 200 stopni C ,następnie zmniejszyłem temperaturę do 180
stopni i piekłem na złoty kolor ok. 35 min.
Fajny przepis. Proste i smakowite danie. Zdjęcie b.zachęca do przygotowania potrawy. :)
OdpowiedzUsuń