poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pieróg wołowy

Klasyka kuchni rosyjskiej. Obecnie częściej robi się z ciasta kruchego bądź francuskiego.













Składniki

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 1 ziemniak
  • 150 g kalarepy
  • 450 g wołowiny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 40 g masła
  • 1 jajko

    Przygotowanie

     
  • Ciasto:

    Mąkę ,sól ,proszek do pieczenia dokładnie wymieszałem. Dodałem masło i posiekałem z mąką. Dokładnie wyrobiłem i wstawiłem na 30 min do lodówki.
     
  • Farsz:

    Mięso i warzywa pokroiłem w kostkę ,dodałem natkę pietruszki i 2 łyżki wody. Wszystko wymieszałem.

     Porcjowanie:

    Ciasto podzieliłem na 6 porcji ,każdą rozwałkowałem na placek o średnicy 20 cm. Na każdy placek ułożyłem farsz i skleiłem. Ułożyłem na blaszce do pieczenia i posmarowałem rozbełtanym jajkiem. Piekłem 15 min w temperaturze 200 stopni C ,następnie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni i piekłem na złoty kolor ok. 35 min.

1 komentarz:

  1. Fajny przepis. Proste i smakowite danie. Zdjęcie b.zachęca do przygotowania potrawy. :)

    OdpowiedzUsuń