Flan brokułowy
Składniki
- 1 brokuł /średniej wielkości /
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 jajka
- sól , pieprz biały
Przygotowanie
Brokuł umyłem , odciąłem nóżkę i obrałem ze skórki. Resztę
brokuła podzieliłem na mniejsze różyczki. Cebulę po obraniu pokroiłem na
cząstki . W rondelku po zagotowaniu posolonej wody wrzuciłem pokrojoną
nóżkę brokuła i cebulę.Gotowałem do miękkości nóżki , potem wrzuciłem
na ok. 2 minuty brokułowe różyczki . Odcedziłem , odłożyłem 6 różyczek
. Nóżkę i pozostałe różyczki brokuła oraz cebulę zmiksowałem ze
śmietanką i jajkami. Przyprawiłem solą i pieprzem.
Masę wlałem do żaroodpornych foremek , do każdej włożyłem różyczkę brokuła.
Piekłem 20 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz