poniedziałek, 20 stycznia 2014

Flan brokułowy

















Składniki

  • 1 brokuł /średniej wielkości /
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • sól , pieprz biały

    Przygotowanie

    Brokuł umyłem , odciąłem nóżkę i obrałem ze skórki. Resztę brokuła podzieliłem na mniejsze różyczki. Cebulę po obraniu pokroiłem na cząstki . W rondelku po zagotowaniu posolonej wody wrzuciłem pokrojoną nóżkę brokuła i cebulę.Gotowałem do miękkości nóżki , potem wrzuciłem na ok. 2 minuty brokułowe różyczki . Odcedziłem , odłożyłem 6 różyczek . Nóżkę i pozostałe różyczki brokuła oraz cebulę zmiksowałem ze śmietanką i jajkami. Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Masę wlałem do żaroodpornych foremek , do każdej włożyłem różyczkę brokuła.
    Piekłem 20 minut w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz