poniedziałek, 20 stycznia 2014

Podudzia w miodzie i winie


















Składniki

  • 700 g kurczaka (podudzia)
  • 5 łyżek miodu lipowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pęczek rzodkiewki
  • kilka szalotek
  • 10 pieczarek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Podudzia z kurczaka opłukałem, osuszyłem i wrzuciłem do rękawa. Dodałem wino ,miód ,rozmaryn ,zioła prowansalskie ,rozgnieciony czosnek ,słodką paprykę ,sól ,pieprz i oliwę z oliwek. Wstawiłem piekarnika na 45 min rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąłem i piekłem 10 min w temperaturze 200 stopni C.

    Pieczarki oczyściłem ,szalotki obrałem ,rzodkiewkę oczyściłem i smażyłem na maśle do miękkości rzodkiewek. Pod koniec dodałem posiekany szczypior i sól do smaku. Podałem razem z kurczakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz