Podudzia w miodzie i winie
Składniki
- 700 g kurczaka (podudzia)
- 5 łyżek miodu lipowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pęczek rzodkiewki
- kilka szalotek
- 10 pieczarek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Podudzia z kurczaka opłukałem, osuszyłem i wrzuciłem do rękawa.
Dodałem wino ,miód ,rozmaryn ,zioła prowansalskie ,rozgnieciony czosnek
,słodką paprykę ,sól ,pieprz i oliwę z oliwek. Wstawiłem piekarnika na
45 min rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia
rękaw rozciąłem i piekłem 10 min w temperaturze 200 stopni C.
Pieczarki oczyściłem ,szalotki obrałem ,rzodkiewkę oczyściłem i smażyłem
na maśle do miękkości rzodkiewek. Pod koniec dodałem posiekany
szczypior i sól do smaku. Podałem razem z kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz