Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- sól
- Farsz:
- 350 g kapusty kiszonej
- 25 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 4 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- sól ,pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie
Ciasto:
W misce wymieszałem drożdże z cukrem ,kiedy stały się płynne wlałem
letnie mleko i wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem
tak ,aby nie było grudek. Przykryłem ściereczką miskę i odstawiłem w
ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn powiększył się ,dodałem resztę mąki ,jajko
i wyrabiałem ręką około 15 min. Po tym czasie dodałem letnie masło i
zagniotłem ciasto. Oprószyłem mąką i odstawiłem do wyrośnięcia na 40
min.
Farsz:
Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem suszone grzyby ,liście laurowe i
gotowałem ok. godziny. Odcedziłem na sicie. Cebulę pokroiłem w krążki
,pieczarki oczyściłem i pokroiłem na 4. Razem z cebulą podsmażyłem na
oliwie. Kapustę ,grzyby ,cebulę i pieczarki zmieliłem w maszynce na
najgrubszych oczkach. Doprawiłem solą ,pieprzem oraz kminkiem. Wszystko
dokładnie wymieszałem.
Porcjowanie:
Ciasto rozwałkowałem na grubość ok. 5 mm ,pokroiłem na kwadraty
(wielkość zależy od upodobań) ,na środek nałożyłem farsz i uformowałem
paszteciki (kształt dowolny). Paszteciki ułożyłem na blaszce do
pieczenia ,za pomocą pędzelka posmarowałem rozbełtanym jajkiem
,odstawiłem na 30 min. Po tym czasie piekłem 30 min w temp 180 stopni C.
Podałem z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz