poniedziałek, 20 stycznia 2014

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

















Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku

    Przygotowanie

    Ciasto:

    W misce wymieszałem drożdże z cukrem ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko i wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem tak ,aby nie było grudek. Przykryłem ściereczką miskę i odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn powiększył się ,dodałem resztę mąki ,jajko i wyrabiałem ręką około 15 min. Po tym czasie dodałem letnie masło i zagniotłem ciasto. Oprószyłem mąką i odstawiłem do wyrośnięcia na 40 min.

     Farsz:

    Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem suszone grzyby ,liście laurowe i gotowałem ok. godziny. Odcedziłem na sicie. Cebulę pokroiłem w krążki ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem na 4. Razem z cebulą podsmażyłem na oliwie. Kapustę ,grzyby ,cebulę i pieczarki zmieliłem w maszynce na najgrubszych oczkach. Doprawiłem solą ,pieprzem oraz kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszałem.

    Porcjowanie:

    Ciasto rozwałkowałem na grubość ok. 5 mm ,pokroiłem na kwadraty (wielkość zależy od upodobań) ,na środek nałożyłem farsz i uformowałem paszteciki (kształt dowolny). Paszteciki ułożyłem na blaszce do pieczenia ,za pomocą pędzelka posmarowałem rozbełtanym jajkiem ,odstawiłem na 30 min. Po tym czasie piekłem 30 min w temp 180 stopni C. Podałem z barszczem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz