Kuchnia węgierska. Bardzo aromatyczna ,smaczna i pożywna zupa.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g makaronu (zacierki)
- 1 cebula
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pomidora
- 100 g wędzonego boczku
- 1 i 1/2 łyżki smalcu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 gałązki natki selera
- sól
- vegeta
- 2 pętka wędzonej kiełbasy
Przygotowanie
Obrane ziemniaki pokroiłem w dużą kostkę. W garnku rozpuściłem
smalec i podsmażyłem drobno pokrojony boczek i cebulę. Następnie
wrzuciłem ziemniaki i przez 10 min. dusiłem pod przykryciem. Zdjąłem z
ognia ,dodałem mieloną paprykę i zalałem gorącą wodą (2,5 l). Dodałem
pokrojoną w kostkę paprykę ,pomidora obranego ze skórki ,kiełbasę i
makaron uprzednio podsmażony na łyżeczce smalcu. Przyprawiłem solą i
vegetą. Gotowałem do miękkości. Podałem z posiekaną natką selera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz