niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa pasterska

Kuchnia węgierska. Bardzo aromatyczna ,smaczna i pożywna zupa.













 

 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g makaronu (zacierki)
  • 1 cebula
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomidora
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 i 1/2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 gałązki natki selera
  • sól
  • vegeta
  • 2 pętka wędzonej kiełbasy

    Przygotowanie

    Obrane ziemniaki pokroiłem w dużą kostkę. W garnku rozpuściłem smalec i podsmażyłem drobno pokrojony boczek i cebulę. Następnie wrzuciłem ziemniaki i przez 10 min. dusiłem pod przykryciem. Zdjąłem z ognia ,dodałem mieloną paprykę i zalałem gorącą wodą (2,5 l). Dodałem pokrojoną w kostkę paprykę ,pomidora obranego ze skórki ,kiełbasę i makaron uprzednio podsmażony na łyżeczce smalcu. Przyprawiłem solą i vegetą. Gotowałem do miękkości. Podałem z posiekaną natką selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz