Waterzooi
Składniki
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 pory
- 2 ziemniaki
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki natki pietruszki +garść posiekanej natki
- 4 gałązki tymianku
- 4 (pojedyncze) filety z kurczaka
- 100 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- sól ,pieprz biały
Przygotowanie
Marchew i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,pora posiekałem. W garnku
roztopiłem masło i podsmażyłem warzywa. Następnie zalałem bulionem
,dodałem związany bukiecik natkę ,tymianek oraz liście laurowe i
zagotowałem. Wrzuciłem filety z kurczaka ,zmniejszyłem ogień do minimum i
gotowałem pod przykryciem 15 min. Po tym czasie wyjąłem kurczaka
,pokroiłem na kawałki. Śmietanę wymieszałem z żółtkiem ,połączyłem z
kilkoma łyżkami gorącej zupy ,wlałem do pozostałej zupy i mieszałem
przez ok. 3 min (należy nie gotować). Kurczaka włożyłem z powrotem do
zupy ,posypałem posiekaną natką pietruszki ,doprawiłem do smaku. Podałem
z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz