wtorek, 21 stycznia 2014

Waterzooi

















Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 gałązki natki pietruszki +garść posiekanej natki
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 (pojedyncze) filety z kurczaka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól ,pieprz biały

    Przygotowanie

    Marchew i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,pora posiekałem. W garnku roztopiłem masło i podsmażyłem warzywa. Następnie zalałem bulionem ,dodałem związany bukiecik natkę ,tymianek oraz liście laurowe i zagotowałem. Wrzuciłem filety z kurczaka ,zmniejszyłem ogień do minimum i gotowałem pod przykryciem 15 min. Po tym czasie wyjąłem kurczaka ,pokroiłem na kawałki. Śmietanę wymieszałem z żółtkiem ,połączyłem z kilkoma łyżkami gorącej zupy ,wlałem do pozostałej zupy i mieszałem przez ok. 3 min (należy nie gotować). Kurczaka włożyłem z powrotem do zupy ,posypałem posiekaną natką pietruszki ,doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza