Składniki
- 1/2 kg brukselki
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 kubek dużej śmietany 18 %
- 2 jajka
- Ser żółty (kostka)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 min.
Z mięsa mielonego robimy pulpeciki w rozmiarze brukselki (przygotowujemy je podobnie ,jak kotlety mielone) . Można je nie dosmażać ,w piekarniku dojdą.
Pomidory wrzucamy do garnka i pozbywamy się nadmiaru płynu.
W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i startym żółtym serem ,doprawiamy do smaku solą pieprzem (sos na wierzch).
Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami ugotowaną brukselkę ,pulpeciki , pomidory ,na górze ma być brukselka ,którą zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy 45 min w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz