czwartek, 26 grudnia 2013

Zapiekanka z brukselki






























Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kubek dużej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • Ser żółty (kostka)
  • Sól i pieprz

    Przygotowanie

      Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 min.
    Z mięsa mielonego robimy pulpeciki w rozmiarze brukselki (przygotowujemy je podobnie ,jak kotlety mielone) . Można je nie dosmażać ,w piekarniku dojdą.
    Pomidory wrzucamy do garnka i pozbywamy się nadmiaru płynu.
    W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i startym żółtym serem ,doprawiamy do smaku solą pieprzem (sos na wierzch).





 Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami ugotowaną brukselkę ,pulpeciki , pomidory ,na górze ma być brukselka ,którą zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy 45 min w temperaturze 190 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz