czwartek, 26 grudnia 2013

Galareta wieprzowo-wołowa
















Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 duża golonka
  • 1/2 kg wołowiny
  • 1 ogon wieprzowy
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 1 opieczona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól ,pieprz ziarnisty ,liście laurowe ,ziele angielskie ,jałowiec , pieprz mielony ,tymianek

    Przygotowanie


    Mięso dokładnie umyć ,wrzucić do garnka ,zalać zimną wodą. Zagotować ,zebrać szumowiny. Warzywa obrać ,całe wrzucić do wrzątku. Dodać czosnek i wszystkie przyprawy ,gotować na wolnym ,aż mięso odejdzie od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Powstały bulion przesączyć przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ,jak ostygnie ,rozdrobnić palcami na małe kawałki. Marchew pokroić w krążki. Wyporcjować marchew i mięso do pojemników ,zalać powstałym bulionem. Odstawić w chłodne miejsce ,aż ostygnie. Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz