Galareta wieprzowo-wołowa
Składniki
- 2 nóżki wieprzowe
 
- 1 duża golonka
 
- 1/2 kg wołowiny
 
- 1 ogon wieprzowy
 
- 4 marchewki
 
- 2 pietruszki
 
- 1 średni seler
 
- 1 por
 
- 1 opieczona cebula
 
- 4 ząbki czosnku
 
- sól ,pieprz ziarnisty ,liście laurowe ,ziele angielskie ,jałowiec , pieprz mielony ,tymianek
Przygotowanie
    Mięso dokładnie umyć ,wrzucić do garnka ,zalać zimną wodą. 
Zagotować ,zebrać szumowiny. Warzywa obrać ,całe wrzucić do wrzątku. 
Dodać czosnek i wszystkie przyprawy ,gotować na wolnym ,aż mięso 
odejdzie od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Powstały 
bulion przesączyć przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ,jak
 ostygnie ,rozdrobnić palcami na małe kawałki. Marchew pokroić w krążki.
 Wyporcjować marchew i mięso do pojemników ,zalać powstałym bulionem. 
Odstawić w chłodne miejsce ,aż ostygnie. Wstawić do lodówki.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz