Galareta wieprzowo-wołowa
Składniki
- 2 nóżki wieprzowe
- 1 duża golonka
- 1/2 kg wołowiny
- 1 ogon wieprzowy
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 1 por
- 1 opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól ,pieprz ziarnisty ,liście laurowe ,ziele angielskie ,jałowiec , pieprz mielony ,tymianek
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć ,wrzucić do garnka ,zalać zimną wodą.
Zagotować ,zebrać szumowiny. Warzywa obrać ,całe wrzucić do wrzątku.
Dodać czosnek i wszystkie przyprawy ,gotować na wolnym ,aż mięso
odejdzie od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Powstały
bulion przesączyć przez gęste sito. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ,jak
ostygnie ,rozdrobnić palcami na małe kawałki. Marchew pokroić w krążki.
Wyporcjować marchew i mięso do pojemników ,zalać powstałym bulionem.
Odstawić w chłodne miejsce ,aż ostygnie. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz